Köpråd till dig som ska köpa en obromsad båtkärra 

Trots att obromsade båtkärror är begränsade i sina användningsområden och hastigheter är det fortfarande något många båtägare väljer att införskaffa. Om du exempelvis bor väldigt nära vattnet du lägger din båt kanske du inte har behov av en riktigt båttrailer, utan en obromsad båtkärra räcker gott och väl. Då gäller det att hitta en grym båtkärra som passar dina behov.  

Regler för att köra obromsad båtkärra 

När du vill köra en obromsad båtkärra från https://propellerteknik.se/ finns det vissa regler du måste följa. 

  • Du måste ha en godkänd LGF-skylt monterad baktill 
  • Om du kör i mörker måste din vagn vara utrustad med lyktor och reflexer baktill, samt orangea reflexer på vardera sida av vagnen. 

Begränsad vikt 

En viktig detalj som många är omedvetna om är att det inte går att dra lika tung vikt med en obromsad båtkärra som med en bromsad. Om båtkärran inte har några bromsar får bruttovikten inte överstiga bruttovikten av dragfordonet. Bruttovikten för dragfordonet innefattar fordonets totalvikt inklusive all den last som finns på eller i fordonet, därmed exklusive båt och båtkärra i detta fall. Båtar i hamn - Flytta båt

När passar en obromsad båtkärra? 

I de allra flesta fall är obromsade båtkärror både billigare och enklare än bromsade båtkärror. Om du äger en mindre båt som du endast sjösätter ett fåtal gånger per säsong kan en obromsad båtkärra vara ett riktigt bra alternativ. Värt att nämna är att obromsade båtkärror inte har någon fjädring mellan ram och axel. Därmed kan själva färden vara skumpigare än med en bromsad båtkärra, framförallt om vägen är dålig och ojämn. I den situationen kan det dåliga väglaget tvinga dig att köra ännu långsammare än 30 km/h.  

Fördelar med obromsade båtkärror 

Trots att obromsade båtkärror har sina begränsningar, finns det tillfällen då den kan komma väl till användning. Den kanske största fördelen med en obromsad båtkärra är att den är smidigare och mindre i storlek. Detta passar perfekt för dig som har en mindre båt som inte väger så mycket. En obromsad båtkärra passar även för dig som ska sjösätta, vinterförvara eller transportera din båt mindre sträckor. På grund av att de är så pass smidiga att använda sig av möjliggör det för många båtägare att förvara sina mindre båtar hemma, vilket kan vara väldigt uppskattat av många. Förutsatt att båten får plats i ett garage, ett utehus eller på gården, kan en obromsad båtkärra möjliggöra för att ha båten nära året runt. På så sätt är du fullkomligt redo inför nästa säsong när våren artar sig nästkommande år. En annan fördel med obromsade båtkärror är att de är skattebefriade.