Så går en badrumsrenovering till

Att göra en badrumsrenovering är något som husägare gärna skulle göra. Det finns en föreställning om att det skulle vara dyrt – vilket det är i många fall – men en del klarar av att göra en fin badrumsrenovering på budget. Ett badrum höjer helhetsintrycket av huset, och när det är renoverat och fint är det en plats att slappna av och få ens stund för sig själv.

Så hur går det egentligen till?

Planera

Det första steget i en badrumsrenovering är att planera. Mät rummet ordentligt och rita hur du önskar att det ska vara. Här är det ett bra läge att titta på inspiration. På nätet finns gott om bilder på fina badrum i olika stilar – bara en sökning bort. Det gäller även att tänka praktiskt under det här steget. Vad är genomförbart?

Gör en budget

Det här steget är en kritisk del för många. Ofta vill man gärna pressa budgeten så gott det går under en badrumsrenovering, men det är givetvis viktigt att se till att man inte gör något som sticker iväg för långt i pris. Var inte alltför generös med budgettaket, utan sätt den relativt lågt. På så vis har du utrymme för oförutsedda utgifter, vilket ofta sker just under renoveringar.

Riv det gamla

Att riva det gamla brukar ses som ett av de enklare stegen under en badrumsrenovering. I de flesta fall är det något som den normalhändiga kan göra själv. Om du känner dig osäker på något som har med VVS att göra (till exempel hur du stänger av och pluggar vatten) är det en god idé att kontakta en rörmokare. Ska du göra ett omfattande rivarbete är det troligt att du behöver hyra en container.

Montera avlopp

Att montera avloppsrör och golvbrunnar är kanske något som du behöver hjälp från en rörmokare med, men många klarar av att göra det på egen hand. Ska du göra det själv bör du vara noggrann med att följa anvisningarna för badrumsrenovering som följer med när du köper rör och golvbrunn. Viktigt att känna till är att golvbrunnar måste fästas i bjälklaget. Ett bra materialval för rör är PEX, som har god livslängd och som tål låga temperaturer utan att påverkas nämnvärt.

Elen

Elen är ett område som man bör vara försiktig med. Att koppla och dra el är något som ska utföras av en behörig installatör. Arbeten som att montera elrör och dosor är dock något som du kan göra själv.

För många är elen en omfattande del av en badrumsrenovering – se till att vara underrättad kring vad du faktiskt får göra och inte. Sker en olycka kan det bli problem med försäkringsbolaget, som kanske kommer fram till att skadorna skedde till följd av arbete som inte varit fackmannamässigt utfört.

Inredning

Det här tycker många är den roligaste delen av en badrumsrenovering. Att koppla in toalett, handfat, badkar och dusch är tillfredsställande när man ser hur resultatet blir. Samma med att koppla in el och montera badrumsskåp och liknande.

Lycka till med din badrumsrenovering!