Kost för överviktiga 

Att vara överviktig i dagens samhälle är inte precis lätt, många retas för sin vikt och ibland räcker de vanliga klädstorlekarna inte till. Många beskylls för att ha ätit sig till sin vikt, men så är inte alltid fallet. Men hur bör man äta för att minska sin vikt om man så vill? 

 

Godis behöver inte vara boven 

Det är viktigt att tänka på att alla inte proppar i sig godis och blir överviktiga. Vissa blir det på grund av olika sjukdomar, på grund av biverkningar av mediciner eller av helt andra anledningar. Självklart är det bra hålla sötsaker till en begränsad nivå, men det har lika mycket med tandhälsan att göra som med vikten. 

 

Minska kilokalorierna 

Ju mer man rör på sig med ptgöteborg.se, desto mer kan man i regel äta. När man äter färre kilokalorier än vad man gör av med kommer man att gå ner i vikt. Samtidigt gäller det att inte äta för lite. Gör man det kommer kroppen gå in i svältläge och då mår man inte bra. Däremot bör man försöka att inte äta mer än vad kroppen gör av med på en dag. Tänk på att kroppen bränner kalorier även när man sover, när man står eller när man arbetar. 

 

Ät mättande mat 

Det är viktigt att äta mättande mat om man vill gå ner i vikt. Pasta har en tendens att mätta för stunden men man blir lika fort hungrig igen och då är det risk att skräpmat och chips kommer fram. Välj istället potatis, sallader, grovt bröd, kött och ägg som gör att mättnadskänslan håller länge. Se också till att blodsockret ligger på en jämn nivå. Vid dippar och när hungern sätter in är det lätt att man gör mindre medvetna val i köket. 

 

Mindre skräpmat 

Skräpmat behöver inte vara onyttig som sådan, men den har en tendens att inte mätta så länge. Det är alltså lätt hänt att man är hungrig en halvtimme efter att man ätit ett större meal. Att äta pizza eller hamburgare någon gång ibland är förstås helt okej, men man bör hålla det till en begränsad mängd. Till vardags går husmanskost, sallader och helt vanlig mat minst lika bra. Känner man sig osäker på om man äter rätt kan det också vara klokt att kontakta en dietist som kan hjälpa till med lite tips och råd. Men ibland kan det trots allt vara så att vikten inte minskar. Äter man mediciner som bidrar till viktuppgång kanske man måste byta preparat först innan man ändrar sin kost.