Om du har ett trägolv som du inte gjort något åt på flera år behöver du bara slipa det för att det ska bli som nytt! Det kan till och med göra så att hela rummet ser nytt ut eftersom golvytan har stor betydelse för rummets atmosfär.
Förbered golvslipning
Rummet behöver vara helt tomt innan du börjar med golvslipning. Det dammar mycket och du ska inte ha några värdefulla saker uppställda mot väggarna. Gå igenom golvet och kontrollera att det inte är någon spik eller något annat löst som sticker upp, du behöver också ta bort golvsocklar om du har sådana.
Du kan hyra en golvslipmaskin för golvslipning stockholm på maskinuthyrning eller på ett byggvaruhus, det finns olika modeller och du kan diskutera val av modell med uthyraren. Samtidigt som du hyr maskinen för golvslipning ska du också hyra kantslipen så att du kommer åt alla kanter och hörn där en större golvslip inte kan komma åt.
Verktyg
Slipa första golvet med ett grövre sandpapper som slätar ut ojämnheter. Om golvet inte har några skador eller kanske inte är slitet kan du bara mattslipa ytan så att ytliga repor försvinner. Detta gör också att ett nytt lager lack får bättre fäste i golvet. Om du vill att golvet ska bli helt “nytt” måste du slipa bort alla gamla lacklager.
Att slipa är högljutt och väldigt dammigt och du behöver skydda dig. Du ska alltid bära hörselskydd och ansiktsmask. Om du använder en vanlig slip med sandpapper ska du montera det grova sandpappret med valsen i luften. När du startar maskinen sänker du ner valsen och börjar röra dig framåt. Om du startar maskinen med valsen i nedsänkt läge kan du få ojämnheter i golvet.
Hur slipar man?
När du börjar ska du alltid slipa diagonalt mot plankornas riktning så att du slätar ut om det finns något som är ojämnt på ytan eller kanske mellan plankorna. När du byter riktning ska du ta upp valsen i farten och sänka ner den igen utan att stanna. Slipmaskinen kommer inte att kunna slipa i kanter och hörn – där använder du kantslipen enligt samma teknik som du har använt på golvet. Om du inte kommer åt med den heller får du helt enkelt skrapa för hand eller använda en handslipmaskin med olika trissor.
Du inleder slipningen med ett grovt sandpapper i golvslipmaskinen och byter sedan till ett fint sandpapper för den avslutande slipningen. När du är nöjd är det dags att torka bort allt damm. Golvet måste vara dammfritt och helt rent. Dammsug och torka.
Efter slipningen
Golvet behöver skyddas och ytbehandlas. Du kan välja att lacka, vaxa eller kanske olja det – lite grann beror det på din egen smak och hur rummet i övrigt ser ut. Ytbehandlingarna har lite olika utseende och fördelar. Lackning av golvet är traditionellt och en vanlig åtgärd, du lackar med olika sorters lack – det beror på vilket träslag du ska lacka på.
När du valt ytbehandling, exempelvis lack, häller du ut den över golvet och fördelar jämnt med golvpenseln. Läs anvisningarna för den valda lacken och låt den torka enligt instruktionerna. Sandpappra om det behövs och lacka igen. Du kan lägga på flera lacklager, desto tåligare och starkare blir golvet, men det är viktigt att lacken härdar helt och hållet innan du lastar in möbler och lägger mattor på det. Avsluta med att montera tillbaka de socklar som du tagit bort.
En kort kom ihåg-lista för utrustning:
- Golvslipmaskin och kantslipmaskin.
- Sandpapper.
- Dammsugare.
- Pensel för lack.
- Golvlack.